AVG – ook voor jou van toepassing?

AVG Scan

Of de AVG ook voor jou van toepassing is, is eenvoudig te beantwoorden …..

De AVG geldt voor alle zelfstandige ondernemers, bedrijven, organisaties en verenigingen die persoonsgegevens verwerken. Dus ook als je zzp’er of mkb’er bent. Het maakt niet uit of je de gegevens handmatig of geautomatiseerd verwerkt. Het maakt ook niet uit of je de gegevens voor jezelf verwerkt, of dat je dat voor iemand anders doet.

persoonsgegevens verwerken’ betekent onder meer: het verzamelen, vastleggen, opslaan, gebruiken, doorsturen, verspreiden, beschikbaar stellen en samenbrengen.

De AVG geldt dus voor vrijwel alle ondernemers, bedrijven, organisaties. Ook als je geen personeel hebt en maar een paar klanten. Al bij het versturen van een offerte, factuur of een nieuwsbrief moet je rekening houden met de AVG. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) controleert of bedrijven zich aan de AVG houden.

Moet ik ook als starter aan alle eisen van de AVG voldoen?

Als startende ondernemer heb je meestal nog geen uitgebreide database met klanten of medewerkers. Je hebt dus een voordeel ten opzichte van gevestigde ondernemers. Je hoeft niet van alles aan te passen of na te lopen, maar kunt het direct goed doen!

Als je als starter altijd standaard voor de meest privacy vriendelijke aanpak kiest (privacy by default) ben je altijd goed en verantwoord op weg.